Onlangs las ik een artikel in het Dagblad van het Noorden over het feit dat Nederlandse verzekeraars stellen, dat zij steeds meer geld kwijt zijn aan het vergoeden van letselschadeclaims.
Begin april 2017 bevestigde de rechtbank Noord-Nederland namelijk dat de nabestaanden van een 54-jarige man uit Assen recht hebben op € 125.000,- smartengeld. De man overleed drieënhalve maand na een fatale aanrijding op een zebrapad in Assen. Volgens de letselschade advocaat Liesbeth Poortman uit Groningen, die de nabestaanden in deze zaak bijstond, schept het vonnis een precedent voor vergelijkbare zaken.
Toch staat iedere zaak op zich.
Er zijn iedere keer weer andere omstandigheden waar men rekening mee moet houden. Daarom zijn dergelijke zaken ook zo moeilijk te berekenen. Hier zou juridisch meer duidelijkheid over moeten komen. Verder is het zo, dat iemand die in Nederland smartengeld claimt, daar in principe wel zelf om moet vragen. Dus dat kan de familie niet achteraf in zijn/haar plaats doen. Daarom heeft de man uit Assen vlak voor zijn overlijden nog een filmpje op laten nemen, waarin hij dat nog met moeite kon aangeven. Geld voor zijn gezin. Dat vond hij belangrijk!
De rechter bood partijen de mogelijkheid er samen uit te komen
Maar helaas zijn de gesprekken daarover niet tot stand gekomen. Dat is jammer, want met mediation had de mogelijkheid bestaan tot een gezamenlijk gedragen oplossing voor het conflict te komen. Volgens de advocaat is de uitspraak belangrijk. Volgens haar zijn de verzekeraars hier erg van geschrokken. Dit biedt mogelijkheden voor anderen om ook hogere eisen voor smartengeld in te gaan dienen.
Gezamenlijk om de tafel gaan met een mediator die bekend is met medische zaken kan uitkomst bieden. Een oplossing die door beide partijen gedragen wordt kan meer tevredenheid en rechtvaardigingsgevoel brengen dan een afgedwongen uitspraak van de rechter.